POP3 je dnes už passé, nie je vhodný na efektívnu prácu.
POP3 bol vhodný vtedy, keď jediný spôsob, akým si pristupoval k svojej pošte počas dňa, bol Netopier.
Lenže časy sa zmenili, už nie sme v 90. rokoch. Dnes v priebehu dňa pozeráme emaily cez mobily, cez tablety atď.
A na toto práve treba protokol IMAP. O nejakom náročnom manuálnom vymazávaní správ nemôže byť reč. Ja totiž drvivú väčšinu správ vybavím už počas dňa cez iPad alebo iPhone. A keď večer spustím Netopiera, aby som vybavil zložitejšie / napísal dlhšie správy, už mám v Inboxoch väčšinou len tie správy, ktorým sa treba venovať. Ostatné už dávno predtým vymazali iPad a iPhone. (Ale vždy sú dostupné aj v Netopierovi cez gmailovský priečinok "All Mail".)
Mimochodom, ten najnovší a najinteligentnejší poštový program pre iOS, Mailbox, pred pár dňami kúpil Dropbox, takže sa máme na čo tešiť -- Mailbox umožňuje spracúvať poštu na iPhone a iPade ešte bleskovejšie než pomerne primitívny defaultný applovský program "Mail".
Inak aby si nezabudol odpovedať na nejaký mail, na to existujú v IMAP-e rôzne spôsoby. Ja to momentálne robím tak, že si mail, na ktorý treba odpovedať, švihnem do priečinka "Follow up". A keď večer otvorím Netopiera, nájdem v priečinkoch "Follow up" všetky maily, na ktoré treba nejako reagovať.
Spomínaný program Mailbox pre iOS na to ide ešte inteligentnejšie: môžeš správu "umlčať" na určitý čas. Napríklad pri čítaní správy švihom prsta môžeš určiť, aby tá správa zmizla z Inboxu, ale objavila sa tam znova až večer po pracovnej dobe. Alebo zajtra. Alebo až cez víkend. Alebo až na budúci týždeň. Samozrejme, objaví sa potom nielen na iPhone alebo iPade, ale aj v Inboxe Netopiera. To je práve tá krása synchronizácie cez protokol IMAP.